Door het uiterlijk van een leeuw, gecombineerd met het hart van een schaap kreeg deze hond de naam de "Gentle Lion". De Leonberger is een levendige, gelijkmatige en aanhankelijke hond. Hij heeft een aantrekkelijke en vriendelijke expressie. Door zijn beminnelijke en kalme karakter, spreekt de Leonberger iedereen aan. De Leonberger beschikt over een opmerkelijke intelligentie. Het is een ideale gezinshond, die trouw en liefde voor zijn familie toont, en overal mee naartoe genomen kan worden. Deze hond kan totaal worden vertrouwd. De meeste Leonbergers beschikken over een uitzonderlijk geduld, zelfs ten opzichte van de meest ondeugende kinderen. Een andere opmerkelijke eigenschap van deze hond is dat hij zelfs in moeilijke situaties kalm blijft en weg zal lopen, in plaats van agressie te vertonen. De meeste Leonbergers beschikken over de eigenschap dat ze slecht gedrag voor lief nemen. Tegenover andere honden is de reactie over het algemeen rustig. Ze begroeten elkaar enthousiast, maar gaan al vlug hun eigen weg. Andere huisdieren zijn voor deze hond geen probleem. Ze zijn heel sociaal met andere dieren en kinderen. Dat is prachtig om te zien.

De Leonberger heeft een gematigd karakter. Je zal hem niet snel als een razende rond zien rennen om zijn energie kwijt te raken. Hij zal eerder op een kalme en zelfverzekerde manier de boel goed in de gaten houden en pas in actie schieten als zijn baasje hiervoor de tijd neemt.  Hij past zich makkelijk aan en laat zich niet vlug van de wijs brengen.

 
In het algemeen is niet zozeer de ruimte waar hij gehouden wordt van belang maar wel de aandacht, die voor hem beschikbaar is. Het is absoluut geen hond om hele dagen alleen te zijn of zijn dagen in een kennel te slijten al kan hij dit wel. Hij is graag in het gezelschap van andere dieren en van kinderen en is altijd 'in' voor een fikse wandeling of zwempartij. Leonbergers zijn dol op water. Ze ruiken het van een afstand en voor je het weet liggen ze erin. Zowel zomer als winter. Ze doen graag mee aan behendigheidssporten en waterwerk.

De Leonberger 'waakt gepast", d.w.z. hij stormt niet overal blaffend op af, maar overziet eerst de situatie en onderneemt dan stappen. Bij bezoek wordt waakzaam afgewacht wat de baas doet. Al kunnen ze bij de eerste ontmoeting wel eens terughoudend zijn. Bekenden worden altijd enthousiast begroet.Leonbergers zijn dan ook uitermate geschikt voor mensen, die 'buitenaf' wonen.

De personen die bij je gezin horen, zijn voor de Leonberger heel belangrijk. Hij wil daarom ook het liefst van al heel dicht bij je blijven. Hij loopt niet constant achter je aan, maar houdt de boel wel graag in de gaten. De meeste Leonbergers genieten van lichamelijk contact. Als je ze aanhaalt, zullen ze ervan genieten op de typisch kalme beheerste manier van de Leonberger.

De hond leert graag nieuwe dingen, maar heeft hierbij wel behoefte aan afwisseling. Hij heeft wel wat meer tijd nodig om de dingen te begrijpen, maar met wat geduld komt het zeker goed.

Als ze niet goed zijn opgevoed kan het houden van een Leonberger echt een probleem worden, zeker met een reu, die net als alle andere honden helemaal normaal dominant reuengedrag kan vertonen. Het is dan ook altijd belangrijk om goed af te wegen of je als eigenaar geschikt bent om met een reu om te gaan. Zeker bij honden van dit formaat.

Het zijn echte gezelschapsdieren en liggen altijd aan je voeten in huis. Je moet iets minder waarde hechten aan je interieur met een Leonberger in huis. Ze zijn nogal groot en hun staart zwiept in ongecontroleerde momenten wel eens het een en ander omver. Door hun voorliefde voor water en zand kan je huis er regelmatig uitzien als een soort van kleine woestijn. Wees daar dus op voorbereid.